Interne geneeskunde

Diagnostiek en behandeling inwendige ziekte

Interne geneeskunde

Dagelijks is ons team van dierenartsen en paraveterinairen bezig met diagnostiek en behandeling van inwendige ziekten, op het gebied van:

 • Maag, darmen, alvleesklier en lever
 • Nieren en urinewegen
 • Hart, longen, keel en neus
 • Hersenen en zenuwen
 • Hormonen
 • Bloedziekten en aandoeningen van het immuunsysteem (afweersysteem)
 • Bloedtransfusies

Lees hieronder meer over onze opname en intensive care mogelijkheden, informatie over cardiologie, bloed- en urine onderzoeken.

 • Opname & intensive care
 • Cardiologie
 • Laboratorium

Opname & intensive care

Evidensia Dierenziekenhuis Barendrecht beschikt over een “state of the art” opname en intensive care afdeling:

 • Intraveneuze behandelingen middels moderne infuuspompen
 • Een volledig uitgerust laboratorium met de mogelijkheid om de bloedstolling te testen
 • Verwarmde hokken (vloerverwarming en infrarood platen in het plafond)
 • Ieder hok heeft de mogelijkheid om zuurstof toe te dienen
 • 24u bewaking arts en assistent

Onze quarantaine afdeling is op dezelfde manier uitgerust voor dieren met een besmettelijke ziekte.

Cardiologie

Binnen Evidensia Dierenziekenhuis Barendrecht houden dierenartsen Sven Van Haesendonck en Tom Boumans zich bezig met cardiologische patiënten. U kunt bij ons terecht voor diagnostiek en behandeling van alle aangeboren en verworven hartziekten bij de hond en de kat.

Voor screening op DCM, HCM of erfelijkheidsonderzoeken van het hart kunnen wij u ook van dienst zijn.

Laboratorium

Sinds januari 2022 maken wij gebruik van geheel nieuwe IDEXX laboratorium apparatuur. Met deze analyzers kunnen wij sneller en nauwkeuriger bloedonderzoeken uitvoeren bij uw huisdier. Omdat wij nu ook op de kliniek onderzoeken kunnen uitvoeren die voorheen naar een extern laboratorium opgestuurd moeten worden, hebben wij sneller de uitslag binnen.

Neem een kijkje in ons laboratorium en lees meer over wat wij bij uw huisdier kunnen onderzoeken:

Bloedonderzoek

Voor bloedonderzoek hebben wij beschikking over de volgende apparaten:

Catalyst One

Samen met de ProCyte het meest gebruikte apparaat in ons laboratorium. Hierop voeren wij bloedonderzoeken uit naar bijvoorbeeld de lever- en nierfunctie en bepalen wij de elektrolyten (zouten) in het bloed van uw huisdier.

ProCyte Dx

De ProCyte analyzer geeft ons meer informatie over de hematologie; zowel de rode als de witte bloedcellen en de bloedplaatjes. Dit kan ons bijvoorbeeld vertellen of uw dier bloedarmoede heeft of dat er aanwijzingen zijn voor ontstekingen.

VetStat

Op de VetStat meten we in het bloed diverse bloedgassen zoals zuurstof en koolstofdioxide. Dit kan zeker bij benauwde patiënten veel belangrijke informatie geven. Ook kunnen we op dit apparaat snel geïoniseerd calcium bepalen, een waarde die voorheen altijd in een laboratorium bepaald moest worden.

SNAP Pro analyzer

Met de SNAP Pro analyzers kunnen wij betrouwbaar verschillende SNAP testen aflezen. SNAP testen worden gebruikt om op een snelle manier (meestal binnen 15 minuten) te bepalen of uw dier een bepaalde aandoening heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Parvo, FIV (kattenaids) en FeLV (kattenleukemie) maar ook aanwijzingen voor een mogelijke alvleesklierontsteking.

Urineonderzoek

De urine kunnen wij op diverse manieren onderzoeken met de volgende analyzers:

Vetlab UA analyzer

Dit apparaatje zorgt ervoor dat de strips voor urineonderzoek betrouwbaar worden afgelezen. Met deze strips kijken we onder andere naar de zuurtegraad van de urine maar ook of er bijvoorbeeld bloed of eiwitten in de urine aanwezig zijn.

SediVue Dx

De SediVue Dx analyseert het sediment van de urine. Hierbij kijkt het apparaat of er bijvoorbeeld kristallen of bacteriën in de urine aanwezig zijn.

Terug naar Disciplines