Medische beeldvorming

Echografie en meer

Medische beeldvorming

  • Cardiologie
  • Echo(cardio)grafie
  • Röntgendiagnostiek
  • CT-scan
  • Gastroscopie
  • Rhinoscopie
  • Arthroscopie
  • Laparoscopie

Cardiologie

U kunt bij Evidensia Dierenziekenhuis Barendrecht terecht voor diagnostiek en behandeling van alle aangeboren en verworven hartziekten bij de hond en de kat.

Voor screening op DCM, HCM of erfelijkheidsonderzoeken van het hart kunnen wij u ook van dienst zijn.

Echo(cardio)grafie

Evidensia Dierenziekenhuis Barendrecht beschikt over drie high-end echografie toestellen: een Philips Epiq 7g en twee GE Logiq S8 consoles. Allen zijn uitgerust met probes en software voor zowel abdominale als cardiale echografie. 

Op onze opname afdeling hebben wij nog een GE Logiq p6 voor de triage en cage-side opvolging van onze kritieke patiënten.

Indien gewenst kunnen wij na het onderzoek ook de nodige internistische begeleiding en adviezen bieden. De uitslag van de echo(cardio)grafie krijgt de eigenaar meestal direct. De bevindingen worden dezelfde dag aan de verwijzende dierenarts doorgegeven, zodat uw dier weer snel verder wordt geholpen. Een afspraak voor echografie neemt ongeveer 30 tot 60 minuten in beslag. Het huisdier zal plaatselijk geschoren worden en tijdens het onderzoek mag de eigenaar bij het dier aanwezig blijven

Röntgendiagnostiek

Evidensia Dierenziekenhuis Barendrecht beschikt over:

  • Directe digitale röntgen diagnostiek
  • Röntgen doorlichting

De röntgen beelden worden beoordeeld door een radioloog-specialist.

CT-scan

Evidensia Dierenziekenhuis Barendrecht beschikt over een Canon Aquilion Lightning 80 Slice CT-scanner. CT staat voor Computer Tomographie en is een beeldvormingstechniek op basis van röntgenstraling, die dwarsdoorsnedes van het lichaam nauwkeurig in beeld kan brengen. Vervolgens kan een computer deze opnames reconstrueren in een driedimensionale afbeelding, wat veel informatie oplevert. Het vormt dan ook een waardevolle aanvulling in de diagnostiek naast de digitale röntgen en echografie.

De vorm, structuur en ligging van organen en weefsels zijn bij een CT-scan tot in detail te bekijken en te beoordelen. Hierdoor is deze techniek uitermate geschikt voor onderzoek naar onder andere:

  • Neurologische aandoeningen
  • Orthopedische aandoeningen
  • Afwijkingen aan longen, bloedvaten en buikorganen
  • Uitzaaiingen van tumoren

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, maken we een scan van een specifiek onderdeel van het lichaam. De dierenarts bepaalt vooraf zorgvuldig van welk deel van het lichaam we meer willen weten. Hierdoor wordt onnodig blootstelling van uw huisdier aan röntgenstraling voorkomen. De duur van de scan is dan ook afhankelijk van het onderzoek en varieert tussen de 10 – 30 minuten.

Tijdens het onderzoek komt uw huisdier op de onderzoekstafel te liggen. Het is van belang dat uw huisdier tijdens de scan niet beweegt. Het onderzoek vindt daarom altijd plaats onder een lichte narcose. Contrastvloeistof kan helpen bij het zichtbaar maken van afwijkingen aan bijvoorbeeld organen en bloedsomloop. Indien van toepassing informeert onze assistente u hierover voorafgaand aan het onderzoek. Het maken van een CT-scan is geheel pijnloos.

Bij het maken van de scan gebruiken we röntgenstraling, de dierenarts en de paraveterinair assistent nemen dan ook tijdens het onderzoek plaats in een speciale aangrenzende ruimte. Vanuit hier kunnen zij uw huisdier goed in de gaten houden.

De CT-scan beelden worden beoordeeld door een radioloog-specialist. De specialist zal zo snel mogelijk de uitslag van de CT-scan aan uw dierenarts doorgeven, zodat uw dier weer snel verder wordt geholpen.

Gastroscopie

Met de gastroscoop kunnen wij via de slokdarm in de maag en dunne darm kijken. Ter plekke zien wij dan of er een vreemd voorwerp aanwezig is, er aanwijzingen zijn voor een maagzweer of misschien een chronische maagwandontsteking. Ook is het mogelijk om met de lange instrumenten via een werkkanaal biopten van de maagwand of dunne darmwand te nemen, terwijl er ook met een soort korfje of een tangetje vreemde voorwerpen kunnen worden verwijderd.

Rhinoscopie

De rhinoscoop maakt het mogelijk om via de neusgaten in de neusgangen te kijken bij honden en met de kleinere scoop ook bij katten. Daarbij kunnen wij een tumor ontdekken of kan er een vreemd voorwerp worden aangetroffen, zoals bijvoorbeeld een hinderlijke grasspriet. Via het werkkanaal en de flexibele biopsietang kunnen wij ook biopten van een gezwel of van de slijmvliezen nemen.

Arthroscopie

In ons dierenziekenhuis werken wij ook geregeld met de arthroscoop. Deze wordt toegepast voor het onderzoeken van de gewrichten; met name het schouder-en ellebooggewricht. Wat in de meeste gevallen voorkomt, is dat er losse stukjes kraakbeen of beschadigingen op het gewrichtsvlak aanwezig zijn. Tijdens arthroscopie kunnen eventuele losliggende fragmenten direct worden verwijderd. Een goede methode om adequaat te kunnen diagnosticeren en te behandelen. 

Met het gebruik van deze geavanceerde scopie-apparatuur bespoedigen wij het genezingsproces door het toepassen van de juiste behandelmethode.

Laparoscopie

Alle benodigdheden zijn op de kliniek aanwezig om een kijkoperatie (laparoscopie) in de buik uit te voeren. Hierbij wordt eerst met een naald de buikholte opgeblazen met CO2, om vervolgens via werkkanalen toegang tot de buik te krijgen. Met behulp van een scoop en instrumenten worden dan de buikorganen beoordeeld. Van afwijkend ogende organen of tumoren kunnen biopten genomen worden. Vaker zal laparoscopie gebruikt worden om honden te steriliseren. Na het opsporen van de eierstokken en het dichtbranden van de bloedvaatjes worden deze in zijn geheel verwijderd. Bij reuen met een binnenbal is het makkelijker om via scopie de cryptorche testikel op te zoeken en daarna te verwijderen.

Doorverwijzing echografie
Doorverwijzing CT-scan

team medische beeldvorming

Read more about Martijn Beukers
Martijn Beukers  -

Martijn Beukers

Dierenarts Specialist Radiologie Dipl. ECVDI
Lees info
Read more about Sven Van Haesendonck
Sven Van Haesendonck -

Sven Van Haesendonck

Dierenarts Medische beeldvorming - Oogheelkunde - Chirurgie
Lees info
Read more about Tom Boumans
Tom Boumans -

Tom Boumans

Dierenarts Medische beeldvorming
Lees info
Read more about Dominique van Oort
Dominique van Oort -

Dominique van Oort

Dierenarts Echografie en Echocardiografie
Lees info
Read more about Gerlinde van der Does
Gerlinde van der Does -

Gerlinde van der Does

Dierenarts Echografie
Lees info
Read more about Nienke Campen
Nienke Campen -

Nienke Campen

Student Diergeneeskunde
Lees info
Read more about Samantha de Ruiter – Karreman
Samantha de Ruiter – Karreman -

Samantha de Ruiter – Karreman

Paraveterinair
Lees info
Read more about Joanna de Vogel
Joanna de Vogel -

Joanna de Vogel

Paraveterinair
Lees info
Read more about Kimberley van Maalsen
Kimberley van Maalsen -

Kimberley van Maalsen

Paraveterinair
Lees info
Read more about Liane van der Vlies
Liane van der Vlies -

Liane van der Vlies

Paraveterinair
Lees info
Terug naar Disciplines