Oncologie van start

Vanaf augustus 2019 heeft de Spoed- & Verwijskliniek een oncologie afdeling geopend. Dit houdt in dat u als verwijzer nu ook oncologische patiënten die in aanmerking komen voor chemotherapie kunt doorverwijzen naar ons.

De oncologie is de laatste jaren binnen de diergeneeskunde een steeds belangrijker discipline geworden. Eigenaren zien hun dier als een lid van het gezin en ze zijn daarom ook bereid steeds verder te gaan met behandelingen.

Chemotherapie is niet meer weg te denken in de oncologie en is dé behandeling bij multicentrisch lymfoma bij de hond. Andere soorten neoplasie waarbij chemotherapie een belangrijke rol kan spelen zijn bijv hemangiosarcoma’s, osteosarcoma’s en mastceltumoren. Naast deze gekende indicaties zijn er nog vele andere neoplasieën waarbij chemotherapie van belang kan zijn, bovendien wordt Vincristine ook ingezet bij patiënten met immuungemedieerde thrombocytopenie die niet goed reageert op immunosuppressiva. Kortom, chemotherapie kan van grote toegevoegde waarde zijn bij de behandeling van uw patiënt. 

 Hieronder een overzicht wat de mogelijkheden binnen deze oncologie afdeling voor uw patiënten zijn:

  • Diagnostiek (echo, röntgenfoto’s, CT-scan, scopie etc)
  • Stagering (echo, röntgenfoto’s, CT-scan, cytologie, histologie etc)
  • Behandeling (oncologische chirurgie (met/zonder flaptechnieken en reconstructies), chemotherapie, plaatsing port-a-caths, tyrosine kinase inhibitoren etc)
  • Opname (infuustherapie, ondersteunende behandeling, Nivestim etc)

Bij dieren die chemotherapie krijgen wordt er, voor de eerste behandeling, adhv een kleine chirurgische ingreep een port-a-cath geplaatst. Dit hulpmiddel staat in verbinding met de vena jugularis en hierlangs gebeuren zowel de bloednames als de toediening van de chemo. Zo hoeft het dier niet wekelijks geprikt te worden, wat zeker een uitkomst is voor angstige dieren en dieren met een moeilijke huid zoals Shar Pei’s.

Bij zeer angstige of agressieve dieren of een eigenaar die zwanger is/kleine kinderen thuis heeft, wordt chemotherapie in principe niet geadviseerd. Houd hier rekening mee als u een patiënt doorverwijst.

 De oncologische patiënten zullen worden opgevangen door dierenarts Lobke van Bergen. Lobke zal samenwerken met Evidensia specialist internist Sarah Proot en dierenarts Raisa Engelbert.