Nieuwsbrief December

Orthopedie

Elke maand staat de nieuwsbrief van de Spoed- & Verwijskliniek voor Dieren in een diergeneeskundig thema. Dit keer is het de orthopedie, en met name de chirurgische mogelijkheden bij een voorste kruisband letsel.

In deze nieuwsbrief bespreekt onze orthopeed Lorenzo Pillin zijn keuze voor de TPLO ten opzichte van een TTA operatie en gaat hij in op de voordelen van de moderne titanium implantaten die hij bij deze ingreep gebruikt. We sluiten deze nieuwsbrief af de mogelijkheden voor het verwijzen van orthopedische patiënten.

TPLO versus TTA

Bij patiënten met een laesie van de voorste kruisband bestaan er meerdere chirurgische technieken om de knie te stabiliseren. Veel gebruikte methodes zijn de TPLO (tibial plateau leveling osteotomy) en de TTA (tibial tuberosity advancement).

Orthopedisch chirurg Lorenzo Pillin maakt gebruik van de TPLO methode om de volgende redenen:

 • TPLO is ook uit te voeren bij TPA (tibial plateau angle) groter dan 28 graden, in tegenstelling tot de TTA waarbij dit afgeraden wordt. 
 • Bij honden kleiner dan 5 kg is een TTA praktisch niet mogelijk.
 • Bij zeer zware honden (meer dan 60kg) is een TPLO veiliger dan een TTA: minder kans op uitbreken van het implantaat.
 • Bij een TPLO kunnen gelijktijdig standcorrecties uitgevoerd worden.
 • TTA is niet mogelijk bij lage inplanting van de tuberositas tibia.

TTA is niet geschikt bij Patella Baja (een abnormaal laag liggende patella).

TPLO titanium implants

Voor de uitvoering van een TPLO zijn er meerdere implantaten op de markt. Sinds meer dan een jaar wordt op de Spoed- & Verwijskliniek voor Dieren gebruik gemaakt van de titanium implantaten en schroeven van Kyon. De voordelen van deze titanium implantaten zijn:

 • Advanced Locking plaat: Minder kans op loslating van de schroeven en betere anatomische configuratie.
 • Minimal Contact Plate: Minder contact met het onderliggende bot, dus minder beschadiging van de periostale vascularisatie. Dit vermindert de kans op infecties.
 • Design: Deze implantaten hebben een ruwe onderkant, welke minder weke delen reactie geeft en daardoor minder kans op infectie.
 • Veiliger materiaal: Titanium platen hebben een >10 X hogere infectiedruk nodig om het zelfde aantal bacteriën te kweken als bij gebruik van medisch staal. Bij een stalen plaat ligt er een vloeibaar laagje tussen de plaat en weke delen met meer risico op infectie
 • Het gebruik van mono-corticale schroeven distaal geeft sneller herstel vanwege de verminderde beschadigingen van de endostale vascularisatie

Orthopedische doorverwijzingen

U kunt verwijzen naar de orthopedie afdeling van de Spoed- & Verwijskliniek voor Dieren voor: 

 • Orthopedisch consulten
 • Diagnostiek en chirurgie van cervicale, thoracolumbale en lumbosacrale hernia’s 
 • IRAP/Stamceltherapie bij arthrose
 • Orthopedische chirurgie, waaronder:
  - HD: bekkenkanteling (TPO), symfisiodesis
  - ED en SD : artroscopisch behandelen van LPC en OCD, LPA, ulnectomie, PAUL
  - Knie: TPLO, patella luxatie etc
  - Interne en externe osteosynthese bij fracturen of standcorrecties
  - Artrodesis 

Wilt u een patiënt doorverwijzen naar de orthopedie afdeling van de Spoed- & Verwijskliniek voor Dieren? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Orthopeed Lorenzo Pilin - Curriculum Vitae

Contact

Wilt u een patiënt doorsturen voor nadere diagnostiek, opname en/of behandeling? De Spoed- & Verwijskliniek voor Dieren te Barendrecht is 24/7 bereikbaar en geopend. U kunt hier terecht voor spoedverwijzingenreguliere verwijzingen en kunt u na sluitingstijd gratis gebruik maken van onze spoeddiensten.

Heeft u naar aanleiding van deze nieuwsbrief vragen over de mogelijkheden die wij voor uw patiënten kunnen bieden, of heeft u een patiënt die u wilt doorsturen? Neem dan gerust contact met ons op!