Nieuwsbrief Januari

Thema Neurologie

Elke maand staat de nieuwsbrief van de Spoed- & Verwijskliniek voor Dieren in een diergeneeskundig thema. En dit jaar starten we met neurologie. 

Sinds oktober 2018 is veterinair specialist neurologie Niklas Bergknut, PhD, Dipl. ECVN werkzaam in onze kliniek. In deze nieuwsbrief leest u meer over hem en welke patiënten u naar hem kunt doorsturen voor verder onderzoek en behandeling. Daarnaast behandelen wij tevens een interessante neurologische casus. 

Specialist neurologie: Niklas Bergknut

Niklas Bergknut voltooide in 2000 zijn opleiding tot dierenarts in Uppsala, Zweden. Hij werkte zes jaar in een eerstelijns kliniek om vervolgens een gezamenlijk PhD-project tussen Uppsala en de Universiteit Utrecht te voltooien op het gebied van de degeneratie van de tussenwervelschijven bij honden. Aansluitend volgde hij zijn neurologie specialisatie aan de Universiteit Utrecht. 

Na het voltooien van deze specialistische opleiding heeft Niklas gewerkt als veterinair specialist neurologie in zowel Nederland, als in het Verenigd Koninkrijk. 

Vanaf september 2018 is Niklas fulltime werkzaam als hoofd neurologie en neurochirurgie bij IVC Evidensia NL.

Verwijzingen neurologie & neurochirugie

Op woensdagen is Niklas Bergknut aanwezig in de Spoed- & Verwijskliniek voor Dieren in Barendrecht. U kunt patiënten doorverwijzen met de volgende klachten: 

 • Toevallen en epilepsie
 • Ataxie, cerebellaire en vestibulaire klachten
 • Acuut hoofdtrauma en trauma/fracturen van de wervelkolom
 • Ruggenmergproblemen zoals rugpijn, parese, paralyse, lumbrosacrale pijn, Wobblers enz.
 • Meningitis en encefalitis (GME, SRMA, MUO etc)
 • Neuromusculaire aandoeningen zoals zwakte en inspannings-intolerantie
 • Blindheid en doofheid van neurologische oorsprong
 • Canine cognitive dysfunction ("dementie")
 • Geriatrisch vestibulair syndroom
 • Hydrocephalus
 • Syringomyelia en andere vormen van chronische pijn

Wilt u een patiënt doorverwijzen naar Niklas Bergknut in de Spoed- & Verwijskliniek voor Dieren? Neem dan contact met ons op en wij helpen u graag verder. 

Casus - Pup met hydrocephalus

Een zeven weken oude Border Collie pup werd doorverwezen vanwege o.a. veranderd gedrag (verminderd bewustzijn, continu vocaliseren en cirkelen), ataxie en een milde head tilt naar rechts. Op basis van de klinische klachten en de koepel-vormige schedel werd de hond verdacht van een hydrocephalus. Middels echografie via de fontanel kon deze waarschijnlijkheids-diagnose bevestigd worden.

Gezien de ernst van de symptomen is de pup geëuthanaseerd. In het post-mortem onderzoek werd een zeer grote hoeveelheid cerebrospinale vloeistof in de craniale holte gezien. Als gevolg hiervan was er ernstige dilatatie van het ventriculaire systeem ontstaan. Er werd geen specifieke onderliggende oorzaak van de hydrocephalus gevonden.

Contact

Wilt u een patiënt doorsturen voor nadere diagnostiek, opname en/of behandeling? De Spoed- & Verwijskliniek voor Dieren te Barendrecht is 24/7 bereikbaar en geopend. U kunt hier terecht voor spoedverwijzingenreguliere verwijzingen en kunt u na sluitingstijd gratis gebruik maken van onze spoeddiensten

Heeft u naar aanleiding van deze nieuwsbrief vragen over de mogelijkheden die wij voor uw patiënten kunnen bieden, of heeft u een patiënt die u wilt doorsturen? Neem dan gerust contact met ons op!