Nieuwsbrief Oktober

Oogheelkunde

Deze maand staat de nieuwsbrief van de Spoed- & Verwijskliniek voor Dieren in het thema van oogheelkunde. Op verzoek van verwijzend collega's behandelt oogheelkundig dierenarts Sven van Haesendonck twee veel voorkomende oogheelkundige problemen: Het corneasequester bij de kat en het cornea-ulcer bij de hond. Daarnaast sluiten we af met een overzicht van onze onderzoeks- en behandelmogelijkheden op oogheelkundig gebied. 

Corneasequester bij de kat

Een corneasequester is een regelmatig voorkomende oogaandoening bij de kat. Bij een sequester treedt er stromale necrose op waarbij melanine zich opstapelt. De meeste katten met een sequester zijn brachycephaal, maar het kan bij alle rassen voorkomen. Een onderliggende oorzaak is meestal het Feline Herpesvirus, maar elke chronische irritatie (zoals entropion of een eerder doorgemaakte cornea beschadiging) kan een sequester veroorzaken. Een enkele keer is een infectie met Toxoplasma, Chlamydia of Mycoplasma de oorzaak.

De behandeling hangt af van de ernst van de aandoening. Is het sequester niet pijnlijk, dan kan er topicaal gezalfd worden met een gangbare antibiotica bevattende oogzalf tot het sequester zich gaat markeren en wordt afgestoten. Dit duurt maanden, en daarna blijft granulatieweefsel, en later littekenweefsel, over. Het gebeurt zelden dat een niet pijnlijk sequester perforeert.

Is het oog wel pijnlijk, duurt het herstel te lang, of wil je de kans op littekenweefsel beperken? Dan moet er naast medicamenteus ook chirurgisch ingegrepen worden. Hierbij wordt het sequester geheel ondermijnd en weggesneden (keratectomie). Om de kans op recidive te verkleinen wordt er eventueel een collageen implantaat (Biosys) overheen gehecht of wordt het hoornvlies boven het defect losgemaakt en opgeschoven: een sliding corneal graft.

  

  

Hierboven een voorbeeld van een sequester (foto 1), keratectomie (foto 2), een BIOSYS cornea implantaat (foto 3) en een corneal sliding graft 1 week na de operatie (foto 4).

Cornea-ulcers bij de hond

Oppervlakkige cornea-ulcers ontstaan meestal acuut, waarbij enkel een fluoresceïne positief epitheeldefect  waargenomen wordt. Wordt een corneaulcer chronisch, dan gaat dat gepaard met (de vorming van) veel granulatieweefsel. Belangrijk is daarom om bij elk ulcer eerst een onderliggende oorzaak (zoals entropion, distichiasis, trichiasis, KCS, oogliddefecten of zelf een CA) uit te sluiten. Verwijder vervolgens het losliggende epitheel rondom het ulcer met een wattenstaafje of een diamond burr (oogfreesje) onder lokale verdoving (tetracaïne minims) en bescherm het stroma tegen infectie met een gangbare antibioticazalf vier maal daags.

Is het oog ook pijnlijk? Schrijf dan de eerste dagen ook topicaal atropinezalf voor (1 a 2 maal daags op effect) en een orale NSAID. Treedt er nog geen heling op dan kan een puntkeratectomie of gridkeratectomie, al dan niet in combinatie met een bandagelens, de heling bespoedigen.

Diepere ulcers moeten agressiever aangepakt worden, want deze kunnen in snel tempo gaan infecteren waardoor het stroma gaat oplossen en de cornea kan perforeren. Ulcers dieper dan de helft van de cornea vereisen meestal naast een medicamenteuze, ook een chirurgisch behandeling.

Zo werd recent de 10 jarige Chihuahua Boris binnengebracht met een diep melting ulcer (foto 5). Naast topicaal breed spectrum antibiotica (Gentapol B icm ofloxacine) werd er gedruppeld met atropine de eerste 3 dagen en serum. Per oraal werd gekozen voor Doxycycline als antibioticum en meloxicam als NSAID. Het ulcer werd afgedekt met een collageen graft (foto 6) en een rotation pedicle graft werd over het geheel gehecht (foto 7).

  

Oogheelkundige doorverwijzingen

U kunt verwijzen naar de oogafdeling van de Spoed- & Verwijskliniek voor Dieren voor: 

  • De behandelingen van alle spoedeisende en chronische oogaandoeningen
  • Oogdrukmeting en spiegelen van het oog
  • Echografisch onderzoek / ERG en CT-scan oog
  • Cornea-chirurgie, cherry eye en ooglidcorrecties
  • Intraoculaire (cataract-) chirurgie

In maart 2019 zal een oogheelkundige lezing op de Spoed- en Verwijskliniek georganiseerd worden. Houd de IVC Evidensia Academy website in de gaten voor meer info.

Sven Van Haesendonck - Dierenarts Oogheelkunde
info@spoedenverwijskliniek.nl

Contact

Wilt u een patiënt doorsturen voor nadere diagnostiek, opname en/of behandeling? De Spoed- & Verwijskliniek voor Dieren te Barendrecht is 24/7 bereikbaar en geopend. U kunt hier terecht voor spoedverwijzingenreguliere verwijzingen en kunt u na sluitingstijd gratis gebruik maken van onze spoeddiensten

Heeft u naar aanleiding van deze nieuwsbrief vragen over de mogelijkheden die wij voor uw patiënten kunnen bieden, of heeft u een patiënt die u wilt doorsturen? Neem dan gerust contact met ons op!